Pentru orice crescător de vaci, pentru o bună eficiență a fermei, un obiectiv important îl reprezintă obținerea unui vițel pe an, pentru fiecare vacă.
Pentru reuşita unei însămânţări artificiale la vaci şi viţele este necesară respectarea următorilor paşi:
Pregătirea vacii
- identificarea femelei cu semnele de călduri (estru), verificarea datelor de reproducție și notarea numărului matricol, apoi contenţia vacii prin legare sau blocare la locul unde se va efectua IA;
Pregătirea instrumentarului:
- extragerea din container cu o pensetă a dozei de m.s.c. . În acest scop, loja și canistra se ridică la max. 5 cm. de nivelul gâtului containerului.
- scuturarea paietei pentru îndepărtarea azotului de pe suprafața acesteia și decongelarea ei timp de 12 secunde într-un vas cu apă la temperatura de 37-38 ºC
- ștergerea paietei cu un șervețel de hârtie și introducerea paietei în pistoletul preîncălzit la 20 ºC (aproximativ) prin frecare și apoi lovirea ușoară a paietei cu degetul pentru ca materialul seminal să se organizeze fără a avea bule de aer, secționarea dopului uzinal perfect orizontal la 0.5 cm cu o foarfecă dreaptă sau cutter.
Pregătirea pistoletului:
- introducerea pipetei pe pistol de insamantare, fixarea ei și acționarea tijei pistoletului până în momentul apariției unei picături mici de m.s.c. la vârful pipetei.
Însămânțarea propriu zisă:
- echiparea operatorului cu mănușă, ștergerea vulvei cu un prosop de hârtie;
- introducerea pistoletului și conducerea lui prin vagin;
- imobilizarea cervixului și dirijarea pistoletului prin cervix;
- inocularea spermei la nivelul corpului uterin prin acționarea tijei pistoletului;
- extragerea pistoletului;
- examinarea vârfului pistoletului pentru depistarea eventualelor urme de sânge sau puroi;
- demontarea, spălarea și dezinfecția pistoletului;
- spălarea și dezinfecția mâinilor;
Înregistrarea datelor de reproducție:
- înregistrarea însămânțării artificiale prin completarea Buletinului de I.A. în format electronic sau pe suport de hârtie.